Oceaan om in te vluchten

Oceaan

Op weg naar de Van Nelle, luister ik graag naar muziek. Scheurend over de A13 zing ik keihard – naar ik vrees heel vals – mee met een playlist, die ik recentelijk heb gemaakt, of met Giel op 3FM. Met name van de live optredens van zijn show word ik gelukkig. En gisteren – tussen de optredens van de Zweedse band Movits! door kwamen Bart van der Weide en Dennis Huige van Racoon aan het woord. Bart van der Weide, een typisch aantrekkelijk geval van ruwe bolster blanke pit,  introduceerde bij Giel de primeur van hun nieuwe singel ‘Oceaan’. Een lied gemaakt voor de speelfilm ‘Alles is familie’ die 22 november a.s. in premiere gaat. Het screenplay is geschreven door Kim van Kooten en zij vroeg Racoon om een Nederlandstalig lied voor haar te schrijven. En zoals Bart van der Weide zei: “die kun je eigenlijk zowieso niks weigeren. Wat een schat zeg, sodeju!” Dus poepte hij naar eigen zeggen “eigenlijk 16 coupletten uit. Het kon een epistel worden” maar het werd een bescheiden liedje van 2 minuut 41 seconden.

En wow, wat kwam dat lied binnen. Meteen schoot ik vol. Intro van gitaar, gevolgd door een geëmotioneerde, doorleefde stem, tweestemmig in het refrein, ondersteund door gitaar en wat strijkers. Overal kippenvel kreeg ik ervan. En het feit dat Bart zojuist aan Giel vertelde dat hij het voor zijn zus heeft geschreven -“Ik hou van mijn oudste zus, van mijn oudste zussie. En daar had ik nog nooit een liedje voor gemaakt. Dus bij dezen.” – maakte dat de tranen nog net een tikkeltje eerder vloeiden.

“Er is verrekte veel te zeggen en te liegen nog veel meer. Heel veel bagger bloot te leggen, al doet het graven nog zo’n zeer. Ik ben een eikel maar ik leer.”

Tot gisterenochtend had ik Racoon nog nooit in het Nederlands horen zingen. En ondanks het commentaar van een van de luisteraars “Het Nederlands van Racoon is zoals het Engels van Carice van Houten“, was ik bij het horen van de eerste woorden al verkocht. Vanochtend heb ik de opnames van de uitzending bij Giel nog eens bekeken. En die maakten dat ik nog meer van het liedje -en van de mannen van Racoon- ben gaan houden. Ik werd geraakt door de bijna onbeholpen wijze waarop Bart van der Weide in gesprek treedt met Giel.

Vanochtend heb ik ‘Oceaan’ gedownload. Hij wordt de basis voor een nieuwe playlist. Het wordt er vast een met een hoop tearjerkers. Lekker meezingen en tranen laten onderweg naar mijn werk. Het stukje van de parkeerplaats naar kantoor is net ver genoeg om de rode ogen te genezen.

———–

7 mei 2014

Bij het opruimen van mijn audio files stuitte ik op de Engelse versie van ‘Oceaan’: ‘Ocean blue’, die ik al weer een hele tijd geleden heb opgenomen (in de auto) tijdens de ochtendshow van Giel. De kwaliteit is niet geweldig maar ik wilde jullie deze niet onthouden. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s