PechaKucha Amsterdam #23

Gister ben ik naar PechaKucha Amsterdam geweest. Zo’n avond is gegarandeerd een bijzondere belevenis. Op Pecha Kucha krijgen personen -vaak uit de creatieve sector- de gelegenheid om in 20 slides van 20 seconden een presentatie te houden over een onderwerp naar keuze. Pecha Kucha startte in februari 2003 in Tokyo als een eenmalig event met de vraag: “How do you get a bunch of visual visionaries — many of them isolated, introverted, self-employed people who tend to hunch all day behind their computers — out into meatspace, communicating, drinking, networking? The solution: Give them a format, a structure, a parlor game, a chance to talk about their current interests and listen to others doing the same.” Inmiddels worden in 578 steden over de gehele wereld bijeenkomsten georganiseerd.

Het was zoals gebruikelijk weer de moeite waard. Onderwerpen als uitgestorven logo’s, een hersenauto, de geel poepende slak, What’s Up Africa, paper motion graphics en collaborative consumption kwamen voorbij. En dat laatste onderwerp ving mijn bijzondere aandacht. Daan Weddepohl vertelde over het initiatief Peerby.com. Peerby is “een lokaal, sociaal én duurzaam alternatief voor onze wegwerpcultuur“. Met Peerby worden mensen gestimuleerd om met elkaar te delen en samen te werken. Hoe werkt het nou precies. Stel je hebt een zaag nodig maar hebt er geen in huis. Ga naar Peerby.com en vul je zoekvraag in. Peerby informeert via e-mail bij tien geregistreerde directe buren of zij het gezochte artikel hebben. Vangen ze bot dan informeren ze bij gebruikers binnen je wijk en als er dan nog geen match is wordt de straal steeds iets groter. Zodra er iemand is gevonden, leg je contact met die persoon en maak je een afspraak.

Delen is tegenwoordig een hot item. Muziekbestanden, informatie, kennis, foto’s, films, alles wordt vrijelijk gedeeld. Het werkt vanuit de idee dat ‘als ik geef, dan krijg ik vanzelf ook’. Geven is zorgen voor mezelf en voor anderen. Daan Weddepohl is niet de eerste die op Pecha Kucha iets komt presenteren over delen. Op de bijeenkomst van juli dit jaar gaf Johan Kramer, na het tonen van door hem gemaakte beelden, een aantal van de daarvoor gebruikte camera’s weg onder het publiek. Hij deed dit onder het motto ‘sharing is caring’. En ik heb hem vaker gehoord over delen. Twee jaar geleden vertelde hij in een interview met Nalden hoe hij zijn verzameling gesigneerde foto’s van voetballers teruggeeft aan mensen: “Nu ben ik voor mijn werk heel veel op reis en dan kom ik heel veel mensen tegen. Een Juventusfan, of kom je een Real Madrid fan tegen. Noem maar op. En dan neem ik altijd die foto’s mee van vroeger en geef ik die weer terug.” .

Ik ben ook een groot liefhebben van delen. Spullen waar een ander meer aan heeft dan ik of waar ik op uitgekeken ben, geef ik graag door. Zo maak ik iemand op een eenvoudige manier blij en zorg ik ervoor dat spullen die nog prima gebruikt kunnen worden niet in de vuilnisbak belanden. En wat ik zo leuk vind,  is dat een van mijn levensmotto’s ‘de energie die je leeft, is de energie die je krijgt‘ ook hier weer opgaat. Vaak denken mensen aan mij als ze op het punt staan om spullen weg te doen. Zo kwam ik onder andere aan een tuinhuisje, een hockeystick, een drumstel, meerdere winterjassen en een pastapan. En omdat ik weet hoe blij je ervan wordt als iemand je zo’n dienst bewijst, werk ik graag mee aan een initiatief als Peerby. Dus voor alle mensen bij mij in de buurt, ik ben van vele gemakken voorzien. Ik beschik over een heggeschaar, een lamineerapparaat, twee tennisrackets,  een sjoelbak, een pastamachine (met ravioli-opzet), twee opblaasbare roeiboten inclusief riemen en nog veel meer. Schroom niet en stel je zoekvraag op Peerby.nl. Wie weet heb je zelf ook nog wat spullen die je aan anderen kunt uitlenen, want sharing is caring!

Een Reactie op “PechaKucha Amsterdam #23

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s