I ♥ Ernestus van Beveren

Ernestus van Beveren

Afgelopen zondag was ik met mijn vriendin Annechien in het Rijksmuseum. Oorspronkelijk waren we dit niet van plan, maar de lange rij bij het Stedelijk deed ons besluiten uit te wijken. Achteraf gezien een gelukkige keuze. Momenteel wordt, zoals je vast weet, het hoofdgebouw van het Rijksmuseum verbouwd. Het billboard voor het museum geeft aan dat we nog 97 nachten moeten slapen voordat we het vernieuwde museum kunnen bezoeken. Gelukkig wordt ook vermeld dat tot 17 maart ‘Meesterwerken van de Gouden Eeuw’ worden tentoongesteld in de Philipsvleugel. We besluiten het erop te wagen.

Ik heb mezelf nooit als een liefhebber van 17e eeuwse schilderkunst beschouwd. Oude schilderkunst voelt voor mij toch als een soort van stoffig genre waar ik weinig plezier aan kan beleven. Daarom begon ik zondag ook enigszins terughoudend aan de tentoonstelling. Annechien was bij voorbaat al een stuk enthousiaster. Maar wat schetste mijn verbazing, bij het zien van het eerste meesterwerk, een reusachtig doek van Bartholomeus van der Helst, was ik al verkocht. Het schilderij toont de schuttersmaaltijd ter viering van het sluiten van de vrede van Munster. Vierentwintig mannen en een vrouw brengen dit historisch tafereel treffend tot leven. Het werk is zo vakkundig en krachtig geschilderd dat de geest van de personages bijna voelbaar is. Het schilderij nodigde ons als het ware uit om uitvoerig de tijd te nemen het te bestuderen. En die uitnodiging namen we met beide handen aan. Annechien en ik filosofeerden over wat voor type heren dit zouden zijn geweest. Natuurlijk lieten we onze gedachten gaan over met wie we wel eens een beschuitje zouden willen eten. En ook de meer onaantrekkelijke sujetten gingen uitgebreid over de tong.

In de zalen die daarop volgden, nam mijn enthousiasme alleen maar toe. Schitterende werken van Rembrandt, Vermeer en Frans Hals passeerden de revue. Een waar genot voor het oog. Maar de impact die deze werken op mij hadden, is niet vergelijkbaar met die van een portret in een van de laatste zalen. Bij binnenkomst werd mijn aandacht direct getrokken door de viriele, krachtige uitstraling ervan. Mijn hart ging sneller kloppen en ik wist dat hier iets moois zou gaan gebeuren.

Ik ben geregeld geroerd door een liedje of een muziekstuk. Ik moet zo nu en dan een traan wegpinken bij passages uit een boek of een gedicht. Ik word oprecht gelukkig van het zien van bepaalde kunstwerken. Maar wat dit portret bij mij losmaakte, heb ik nog nooit meegemaakt. Ik was op slag verliefd! En niet zozeer op de kwaliteit van het werk -dat overigens niet mis te verstaan is- maar op de afgebeelde persoon Ernestus van Beveren. Oh Ernestes van Beveren! Wat een man, wat een energie, wat een lekker ding.

I ♥ Ernestus van Beveren

Ik begrijp dat je nu mogelijk gaat twijfelen aan mijn geestesgesteldheid. Ik snap dat het vreemd is dat mijn hart op hol slaat van een 328 jaar geleden geportretteerde heer van stand. Waarschijnlijk is dit het gevolg van de langdurige afwezigheid van een man in mijn leven. Maar ik kon er niet onderuit: Ernestus van Beveren had mijn hart gestolen. Gelukkig beschikte ik op dat moment nog net over voldoende realiteitszin om het uitzichtloze van de situatie in te zien. Ik heb er maar gewoon voor gekozen om hem ongegeneerd lang in de ogen te kijken. En gelukkig vond Ernestus dat geen probleem. Hij keek net zo hartstochtelijk terug. Met veel moeite heb ik me uiteindelijk van hem losgerukt.

Twee zalen verderop hing de Nachtwacht. Eerlijk gezegd heb ik daar weinig van meegekregen, aangezien mijn gedachten nog geheel bij Ernsestus waren.

Tot mijn spijt verkochten ze in de museumwinkel niets met de beeltenis van Ernestus. Ik nam me daarom voor om genoegen te nemen met een afdruk van een ranzige afbeelding op het internet. Bij thuiskomst heb ik meteen de zoekvraag ingetypt. Wat schetste mijn (blije) verbazing: het Rijskmuseum biedt de mogelijkheid om  -geheel naar eigen wens- reproducties te laten maken van de schilderijen uit de collectie. En dus ook van Ernestus! Ik ben gevallen voor de canvas reproductie van 30 x 30 cm. Hij wordt als het goed is binnen een week thuisbezorgd. Heerlijk zo’n man op bestelling.

En tot het moment dat er zich een 21e eeuwse levende variant aanbiedt, zal Ernestus, de 17e eeuwse Heer van West -IJsselmonde en de Lindt. Schepen, burgemeester en sedert 1704 postmeester van Dordrecht, boven mijn bed hangen. Ik kijk er enorm naar uit. Het wordt hoog tijd voor wat meer hartstocht in mijn slaapkamer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s